[PDF] Ã Free Download ↠ MF2014: Antologi Cerpen Ebook Fixi : by Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan ↠

By Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan | Comments: ( 358 ) | Date: ( Jan 23, 2020 )

A free ebook featuring new stories by 11 Fixi novelists, in conjunction with Malaysia Day 2014.


  • Title: MF2014: Antologi Cerpen Ebook Fixi
  • Author: Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan
  • ISBN: 9789670750231
  • Page: 199
  • Format: ebook

About Author:

Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan

membesar di merata tempat di Lembah Klang dari Klang, ke Subang Jaya, ke Cheras, dan kini menetap di Sungai Buloh Diplomanya tersimpan di dalam laci, tidak digunakan sejak tahun 2009 Sejak kecil lagi dia memang gemar berimaginasi Selepas membaca karya seorang penulis botak lain yang bernama Brian K Vaughan, dia mula menulis imaginasinya ke atas kertas ataupun dalam bentuk 1 dan 0 Lima tahun kemudian dia mencuba nasib dengan menghantar karyanya ke Buku Fixi Hasilnya, Zombijaya menjadi novel pertamanya Kini dia masih, dan akan terus berimaginasi lagi selama yang mungkin.



Comments MF2014: Antologi Cerpen Ebook Fixi

  • Juliza

    (2.7 bintang)It’s cynical, current and bitter. Sebuah kompilasi berbeza (selain fakta bahawa ia percuma :P) yang hamba fikir hampir kesemuanya tidaklah membuang masa untuk dibaca. Ada beberapanya punya kualiti yang bagus untuk sebuah tulisan pendek. Apa-apa pun, tahniah untuk semua atas usahanya :).1) ’99 oleh Adib ZainiKisah budak kelahiran 1999 yang mana pada tahun 2014 ini dibebani tekanan PT3 dan PBS. Tiga pelajar’99 kemudian membuat tindakan separa bodoh (buat sementara hamba ingin me [...]


  • Gobokairina

    Sinikal. Sarkastik.Yang boleh menyakitkan hati seseorang.Yang boleh menyebabkan sel-sel otak mula berhubung hahahaKalau mahu kisah cinta. Ini. Bukan. Untuk. Kamu.Tapi, kalau korang cari kisah yang fresh, makan dalam punya. Ha, sila-sila pilih e-book ni sebagai bahan bacaan terbaru. Nipis je. Kalau jenis yang baca non-stop rasanya sehari pun boleh habis, entah-entah sejam.Yang mudah, kisah ni akan buat kau tergelak sumbing sambil tahan rasa pedih. Lagi-lagi bila ada nama Zil Faezrul Razin. What? [...]


  • Dyh Usen

    Rating penuh tu sebab benda ni dapat secara percuma. Ulang, PERCUMA.Dia macam ada jiran datang hulur sepinggan mee goreng mamak kat kau pagi hari cuti, takkanlah kau nak cakap tak sedap depan dia kan? Walau mee goreng mamak jiran kau tu jelasnya mee goreng basah. Dah orang bagi, kau ucap terima kasih ja :)Selamat hari Malaysia, Malaysia.


  • Asmar Shah

    2.5* untuk keseluruhan koleksi cerpen ini.Cerpen yang terkandung di dalam naskah e-book ini semuanya berkaitan dengan isu yang hangat di malaysia mahupun berkaitan hidup sosial rakyat negara ini dan yang penting berkaitan dengan negara ini. Ada beberapa buah cerpen yang buat diri ini rasa teruja bila membacanya tapi bila semakin asyik membaca, rupanya sudah sampai ke penghujung. Alamak, memang betul-betul buat sakit hati! MaafKata orang rasanya hanya sedang-sedang sahaja. Tidak terlalu seronok t [...]


  • Ririn

    3.5 bintangYa, terima kasih FIXI kerana telah bermurah hati 'mengedarkan' kompilasi ini secara percuma. Disebabkan saya agak kurang pendedahan dengan karya-karya serta penulis2 alternatif, saya menjadikan ebook ini sebagai penanda aras untuk penilaian saya ;)Ternyata agak berpuas hati. Dan cerpen-cerpen yang dipaparkan boleh dikatakan hampir semua (ya, pada pandangan saya ada cerpen yang mengetengahkan isu negara sekadar seperti iklan sahaja) memenuhi temanya bersempena Hari Malaysia. Isu-isu ya [...]


  • Don ツ

    Terima kasih Fixi.Pertamanya saya sukakan MF2014 ini bukan hanya kerana ianya percuma tapi juga kerana isinya. Thumbs up! Hampir 84% suka. Itu dah kira A one kalau dalam SPM tak silap. Diperhatikan semua cerpen dalam ni ada selitkan pelbagai gimik dan peristiwa yang jadi trend kat media sosial dan media massa. Jadi tak susah nak faham. WARNING! Anda mungkin takkan suka kalau anda alah pada isu politik [yang fofuler semenjak-dua menjak ni] dan alergi pada media sosial. Ia lebih baik jk ada pandan [...]


  • Khairi

    Bintang pertama kerana ia percuma. Bintang kedua kerana semua cerpen bertemakan peristiwa sebenar yang berlaku dalam Malaysia, yang dekat dengan hati rakyat Malaysia. Bintang ketiga, keempat dan kelima milik cerpen terbaik bagi saya iaitu Rujuk - Nadia Khan, Apple pie - Saat Omar dan Surat dari Seberang - Syaihan Shafiq. Pembacaan ringkas ini jadi bermakna.


  • Shafaza Zara

    Ada yang sangat bagus. Mungkin cuma satu atau dua sahaja yang buatkan rasa --- "Kenapa awalan kau baik sahaja, tapi pengakhiran langsung tak boleh diterima?"Merujuk kepada novelnya yang aku tak dapat hadam dengan sempurna dan akhirnya terbengkalai begitu sahaja.Keseluruhannya bagus. Tahniah buat penulis-penulis dan terima kasih FIXI.


  • Hikaoru

    1. '99- First, that devil was so cool! Incorporating that huge hole that people kept making fun off had a great effect. My brother's 15 so he's going through the shitty phase of being a social (educational maybe?) experiment. Not saying that my generation wasn't a guinea pig as well but they had it worse. Selling their soul to the devil was supposed to be a grim occasion but a lawyer and a devil? You're dead meat, kids. (However, i find this one-shot funny)2. Perang Twitterjaya- "All cruelty spr [...]


  • Gina

    I enjoyed 2 stories - RUJUK by Nadia Khan and E-MEL DARI SEBERANG by Syaihan Syafiq. The rest, well, can't say I enjoy it much. Then again, I've never been a fan of short stories. So my opinion in this area does not count.


  • Fairuz

    Naskah maya yang boleh dianggap sebagai pengisi ruang jeda yang beberapa detik terselit di celah-celah 24 jam.


  • Eerashera

    Paling suka cerpen Terbang, Terlempar Ke Masa Depan dan Rujuk.


  • Wanny Syazzo

    I just downloaded it for that it was free. Just another brief read but still, I could taste the frankness of every story.


  • Hajar

    3.5*. Terima kasih Buku Fixi untuk e-book percuma sempena Hari Malaysia. :D*tbc


  • Firdaus Abu Bakar

    patut la FREE.


  • Ira Nadhirah

    Jap jap nak teka nak teka! Tema cerpen kali ini mesti bersifat sinikal ke? That was my first thought. Dari cerita adib zaini sampai faizal sulaiman memang terkekek kekek aku gelak. Sebab memang sangat malaysian. Mardina tak boleh blah! Kahkahkah. Setepek setepek kena kat hang. Lepas tu cerita julie anne da start macam nak deep. Aku suka part bahagi duit nak gi haji tu. Walaupun masa lepas anak dia tanya duit baki tu aku da aha mesti ayah dia nak menipu ni padahal nk gi joli (so malaysian) sekali [...]


  • lucie parenkyuma

    2.5 starsIf this free ebook was intended as a way of marketing strategies, it worked tremendously well. Now that I knew the distinct writing style of each author, picking a book won't be a tedious and meticulous job any longer.Out of twelve short stories compiled together, '99 fascinated me the most. Clever author, ended it when there are still questions hanging on the air. Definitely will buy the book if it is published in future. Storyline about soul-selling to a well-dressed devil sounds too [...]


  • Nadira

    Suka semua tapi tak faham Apple Pie. Syahdu lah ending Emel Dari Seberang. Syahdu sangat.


  • Adrianz

    Dlm byk2 cerpen ni yg paling aku suka karya EMEL DARI SEBERANG (aku bc smbil dgr lagu Anuar Zain-Ajari Aku). sweet endingaku menangis.terus teringat dgn buah hati akuhuhu


  • Ann

    done! ada cerpen yg seronok dibaca,tp ending x puas hati. aku suka cerpen 99,rujuk, terlempar di masa depan,terbang. lain2 juga not bad. paling best,sebab ia percuma! :-D


  • Julie

    I like it the way it was, bukan sebab aku salah seorang dari penyumbang. Tapi sebab sometimes we all wish the world is less bloody and fucked-up.


  • Zetty Khairunisa

    Kalau temanya itu sinikal, maka niche nya ialah Apple Pie. Hakikat ia percuma bukan sekadar ada saja. Ia lebih daripada sekadar boleh. Boleh sangat.


  • Dawlin Zainudin

    bintang2 dicantas sebab ada babak kucing kena bunuhya, saya memang sensitif & cepat sentap kalau bab kucing nip/s anyway thank you Fixi for the free ebook :)


  • Sharulnizam Mohamed Yusof

    Hampir terlupa saya pernah memuat turun ebook ini. Percuma sahaja di Play Book (Google). Masalah saya, saya ini tidak "mesra" ebook. Masih lagi suka memegang buku secara fizikal. Kerana itu, saya mudah lupa. Ebook ini sudah saya baca 3/4 entah bila, hanya malam tadi baru sempat menghabiskan yang berbaki.Panjang pula celotehnya.Ya, kerana saya tidak tahu apa yang patut saya ulas buku ini. Entahlah. Mungkin saya sudah mula "bosan" dengan buku-buku bersifat indie. Ataupun, saya sudah keliru dengan [...]


  • Ainur

    2.5 First of all, I love the idea of free ebook for this Malaysian Day. Thank you, Fixi!My favorite has to beRujukby Nadia Khan. It's funny. Though I never know the issue of becoming a widow. I like the issues told in this book. Politic, education, social media, BR1M, McD. Oh the GST. All the issues happened in Malaysia this year. It's honest and everyone should read this.


  • Mobyskine

    Payah juga rupanya nak habis baca naskah ebook percuma yang tak berapa nak tebal ni. Keseluruhan memang sedang-sedang saja enaknya. Tak terlalu membosankan, tak juga terlalu mengujakan.Suka dengan tulisan Khairi Mohd. Sinis yang buat saya tersenyum-senyum sumbing (in a good way). Mungkin saya patut baca Kasyaf juga nanti: Terima kasih FIXI!


  • Syuhadaa

    Tahniah Fixi. ebook percuma sempena Hari Malaysia. Paling melekat dalam kepala aku adelah Terbang dan Apple Pie. Oh ya, Rujuk pun best juga. Aku membayangkan endingnya si isteri tu bubuh racun dalam kopi sang suami, aha!Overall, antologi ni sesuai lah untuk bacaan ringan dan isi masa lapang pada hari cuti umum.


  • Haziqah Idris

    Walaupun percuma, lambat jugak ambil masa nak habis. Biasa-biasa sahaja.


  • Syukri Mohtar

    Menarik sebab semua cerita dalam ni tentang isu semasa ataupun trend di Malaysia.


  • mRs bOo ^_^

    terima kasih kerana bagi kami2 baca percumasimple jeboleh buat refresh otak2 yg asyik ove story n konflik sana siniagain tq hehe


Your email address will not be published. Required fields are marked *
Name *
Email *
Website
  • [PDF] Ã Free Download ↠ MF2014: Antologi Cerpen Ebook Fixi : by Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan ↠
    199 Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan
  • thumbnail Title: [PDF] Ã Free Download ↠ MF2014: Antologi Cerpen Ebook Fixi : by Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan ↠
    Posted by:Adib Zaini Anuar Shah Dayang Noor Faizal Sulaiman Julie Anne Khairi Mohd Lokman Hakim Nadia Khan
    Published :2019-03-01T21:20:53+00:00